Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Iardinis Annapolis_Mall Ibn_Zaydun Antonini Apple_Computer,_Inc. Muela_de_molino Multiplexacion_por_división_de_frecuencia Guerra_civil_en_bilbao Analisis_moleculares_de_ARN Andres_Barba_Muniz Ariobarzanes_III_Eusebio_Filorromano Ataque_a_Santa_Cruz_de_Tenerife_(1797) Monomma_nonmaculatum Asociación_de_fútbol_de_serbia Mimosa_angulata Moschidae Antropomorfismo_en_la_Cábala Armonia_10 Arroyo_Pablo_Paéz Hidrovia_Parana_Tieté Aquella_casa_maldita_en_Amityville Hirschfeldia_adpressa Atletico_Cihuatlán Aria_/_Aqua Hugo_Fontana Hospital_general_de_villarrobledo Hero_(mitologia) Ano_1541 Atrévete_te-te Hiranya_Kasipú Anna_Christie_(película_de_1930) Haras_El_Hodood_Club Astegiano Misaki_Saitoh Arroios_(Vila_Real) Hitman Ministro_de_Finanzas_de_Japón Arquitectura_de_Mesopotamia Hoshihananomia_katoi_boninensis Hiroaki_Gōda Guillermo_V_Durando Monocapa Moshe_Feldenkrais Mortadelo_y_Filemón_-_Maastricht..._Jesús Argentán_(aleacion) Auxilio_Rojo Monte_Taygetus Hartley_Wintney Analisis_en_Serie_de_la_Expresión_Genica_(SAGE) Apropiacion_indebida Hyperolius_variabilis Moteur_Developpment_International Aventino H2_(película) Arantei

html map