Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Malcolm_Lange Línea_165 Grande_Synthe Microrregion_de_Santana_do_Ipanema Pterorana Rebelión_delahuertista Lo_que_el_tiempo_se_llevó Mauricio_Mejia Lovely_Rita Metoposauroidea Quinta_Sinfonía_de_Beethoven McDonnell_Douglas_MD_83 Lola_(disco) Rapuntium_erinus Maurice_Bishop Greenphone Manuel_Jose_de_Arce_y_Fagoaga Materiales_suaves_del_paisaje Principe_Felipe Rebecca_Marino Megahippus Ramon_Berenguer_IV Re_union_en_vivo Léon_Compère_Leandre Gran_hermano Luminoso Lotus_tenuifolius Primera_división_española_1999_00 Me_&_my_uke Golitzin Lope_Díaz_II_de_Haro Louredo_(Paredes) Líneas_del_Metro_de_Barcelona Lucio_Opimio Lord_Jim_(novela) Marc_Ecko Mateo_de_edesa Lumanaja Quisiro Miguel_Krasnoff Los_Verdes_-_Grupo_Verde_Comunidad_Valenciana Los_100_+_Pedidos_del_2005 Matías_Dituro Línea_Tarragona_Salou_-_L'Aldea_Amposta_-_Tortosa/Ulldecona Maria_del_Carmen_Sotomayor Reflujo_gastro_esofágico Malva_aegyptia Grewia_orientalis Punta_Zacatal Registro_de_buques_en_España Maria_Dolores_Rodríguez_Sopena Primera_División_de_Chile_1998 Mansfield_Park_(2007) Primer_Ministro_de_las_Islas_Salomon Ramal_C,_Urbano_S.E.

html map