Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Canadair_CF-104 Base_Aerea_N_._3_El_Ciprés Carlo_Tessarini Carmen,_Jesús_e_Iñaki Bergères_lès-Vertus Borla_de_fraile Canton_de_Le_Nouvion-en-Thierache Barrio_de_Benalua Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_2004 Canaima_GNU_Linux Barón_Hirsch Boueilh_Boueilho-Lasque Cazadora_(F_35) Brooke_Burns Carlocebus_carmenensis Centro_Asociado_UNED_de_Albacete Cercanias_Lerida Bosque_fósil_de_Punta_Pelluco Champiñón_de_París Año_245_adC Casa_de_Rubens Brasiluropoda_eustructura Billete_de_5_dólares_estadounidenses Castillo_de_Griffen Bacteriofago Cayo_Claudio_Marcelo_(cónsul_49_a.C.) Ban-de-Sapt Cangrejillos Bart_contra_Lisa_contra_tercero_de_primaria Chacabuco_(provincia_de_Buenos_Aires) Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Yakarta) Carta_marina Barometro Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1962 Calle_Marmoles Bom_Jesus_do_Oeste B.S.Williams Bettina_Bunge Búsqueda_de_rango Campeonato_europeo_de_badminton_de_1976 Cerastium_arvense_var._alpinum Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1949 Baix_Empordà_Bajo_Ampurdán Castillo_de_Codnor Bandolera_(serie_de_television) Casa_de_Borbón_en_España Carlos_V_de_Castilla Bahía_de_Cocinetas Beaulieu_sous-parthenay Carlos_Madeo Baladí-Verdejo BEN_SpA Batman:_tierra_uno Bolitoglossa_savagei Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Tlaxcala_Mexico)

html map