Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_cagaste_.._Burt_Lancaster_(álbum) Isla_de_Gres Liga_Central_de_Football_de_Santiago_1928 Isla_Mala Juste-Aurèle_Meissonnier Itztlacoliuhqui Jalālābād Jessica_McClure Lahaul_y_spiti La_invención_de_Morel_(película) Juan_Francisco_del_Granado La_descarriada Intervalo_(matematica) José_Luis_de_Oriol_y_Urigüen Josep_franquesa_i_gomis Interpretacion_de_papeles La_Laguarta Just_Another_Girl Lista_de_rascacielos_en_Argentina Julio_César_Bonino_Bonino LEVD John_Stuart_Mill KI_Klaksvik Interpretación_autentica Javier_Aguirre_(desambiguación) Isla_Bristol La_Tour_(Alpes_Marítimos) Jump_in_the_fire Jiři_Vanek Juan_de_Ávalos_y_Taborda Lee Lili_Elbe Kano_Jigoro Lago_de_Saint_Ferréol Instituto_Max_Planck_para_la_investigación_del_Sistema_Solar Iris_fugax Lenguas_númicas James_MacArthur John_Allen Krupskói_(Krasnoarméiskaya,_Krasnodar) Leonid_Andréyev La_Vida_.._Es_Un_Ratico Jose_Maria_Flores Levy-Provençal Islands_of_Four_Mountains La_Llosa_de_Ranes Licuadora_(trituracion) Lago_Chamo JavaEE Libanotis_montana Joanne_Deborah_Byron_Chesimard Le_Bourg-d'Oisans Jason_Isaacs Lahn Lengua_chacha

html map