Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nun_galilaeus Phaedon_magnificus Paulo_Diácono Noxciyço Observatorio_de_Pic_du_Midi_de_Bigorre Método_de_desarrollo_de_sistemas_dinámicos_(DSDM) Opercularia Museo_Sorolla Pilar_de_Borbon Pablo_Echarri Penvénan Neognathae Pakatnamu Papelera_de_Oro Pinatas Museo_Sor_María_Jesus_de_Ágreda Oogamia Paulina_(album) Museo_de_la_academia_general_militar Pantalla_de_computador México_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1954 Periferia_de_grecia_central Parmaturus_lanatus Nekketsu Now_that_you_got_it Paderborn Ong-Bak_2 Narada Olimpíada_Internacional_de_Matemática Pača Paraligusticum Parque_de_Léon_Gaumont Pacto_de_San_Sebastian Nuestra_Señora_de_Loreto_del_Pirapo Pinanga_adangensis Petróleo_(película) Ocampo_(Guanajuato) Norbert_Walter Peñarol_de_mar_del_plata Nervio_crural Pedro_Alvarez_de_Toledo_y_Leiva_primer_marqués_de_Mancera Panetone OCSPS No_acepto!!!_1980-1990_diez_años_de_hardcore_punk_ira_y_caos Narciso_Heredia_y_Begines_de_los_Rios Nene_Estivill Noche_de_Iván_Kupala Owings_Mills_(Maryland) Phyllorkis_lobbii Nordur-Isafjarðarsýsla Potamogeton_caudatus Pipra_flavicapilla Pornográfica Parisoma_subcaeruleum Portè

html map