Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_espia_que_me_amó Jose_Clemente_Angel_Orozco_Flores La_Atlantida Juho_Makela Jorge_Galán José_Luís_Páez Kickflip Linea_195_(Interurbanos_Madrid) Joaquin_Maria_de_Aristegui_Laborde Liga_de_Austria_de_waterpolo_masculino Jose_de_la_Gándara_y_Navarro Joaquín_Vara_del_Rey_y_Rubio José_Morán_del_Villar Jüri_Uluots Kjaersgaard Jeremy_Christie Lithops_salicola José_maria_valdenebro Juventino_Sánchez_de_la_Vega Lenición Libro_de_Oracion_Comun Kick_'em-Jenny Lequeitio Linnaeobreynia Kim_Weston Jorge_Gonzales LR_250 Latitud_geocéntrica Laguna_Honda Kutavicius Jardín_Botánico_Pania_di_Corfino Juancho_Rois Liga_Rionegrina_de_Fútbol_Apertura_2012 Le_Bouchage_(Isère) Linea_115_(Montevideo) Jesse_Pomeroy Jean_Étienne_Guettard KV_356 Jardin_de_San_Julian_(Texas) Juan_Manuel_Albendea Juan_Pablo_Rojas_Paul Just_Look_Around La_Villeneuve_au_Chêne Lenguas_finougrias Internet_Broadway_Database Jorge_Daniel_Carlos_Cantó_Illa Isidoro_de_Sevilla Interestatal_43 La_Voz_Dormida_(2011) Khemara_Keila Les_Chouans Krasnye_Gory James_Gordon_Bennett_Sr Lago_Escondido_(Tierra_del_Fuego) Khaškhāš_ibn_Sa`id_ibn_Aswad

html map