Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Santísimo_Cristo_crucificado_de_San_Andres Torre_de_fontaubella Setter_irlandes Trachelyichthys_exilis Thran Temporada_2009_de_Superbikes Saint_Christophe_sur_le-Nais Sacramento_International_Airport Salvador_Alarcón_Horcas Spiranthes_lechleri San_Martín_(Boltana) Thermarces Subfosil Sweetest_Perfection Saint-Léger-aux-Bois_(Sena_Marítimo) Sophora_aurea Teoría_descriptiva_de_conjuntos Tordo_de_Ecuador Saint_Leger_(Charente) Tom_Umphlett Santisteban San_Esteban_(Morcin) Sistema_Automatico_de_Informacion_Hidrologica Saint_Desir Shelbourne_FC Septem_Sermones_ad_Mortuos Smertrios Sleepy_John_Estes Terrier_tibetano Sh2-117 Transporte_ferroviario_de_Portugal Tracción_4x2 Senecio_leucopeplus Serie_Nacional_de_Béisbol_1965-66 Torneo_de_San_José_2012 Santarém_(Pará) Salgueriza Transporte_Urbano Santiago_de_Rafelbunol Santa_María_Auxiliadora South_Run_(Virginia) Senado_de_la_República_(México) Saint-Cyr-de-Favières Salvia_triloba_subsp._calpeana Too_Old,_Too_Cold Saint_Clément-sur-Guye Suiza_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_2002 Tarragones Tragedia_aérea_en_Peñalolén Sünder_ohne_Zügel Supernova_(grupo) Sant_Quintí_de_Mediona_(Barcelona) Teorias Saint_Georges_sur_Erve Sarrance

html map