Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Oveja_Dolly Parasiempre Pantaleón_Astiazaran Océanos_y_oceanografía Oinville_sous-Auneau Oscar_Gonzalez_(desambiguacion) Paleolibertarismo Pedro_Torres_(deportista) Plaza_de_Gabriel_Miro_(Alicante) Operación_Paraquat Operacion_Chanology Poa_bivonae Placa_d'Eivissa Periodo_romano_en_Cataluna Museo_etnológico_de_Denia Niðhöggr Nucleo_activo_galactico Pedro_Sainz_Rodriguez Parque_de_San_Domingos_de_Bonaval Nemesis_(astronomia) Naylor Petrus_rupestris Paolo_Ortíz Palacio_San_Jose Portneuf Narthang Pistola_PSS Nelsoniaceae Peyriguere Paridea_tuberculata Pantero Novi_Urozhái Neumatico_de_bicicleta Naoki_Sato Papilio_amathusia P_C_V Palantelén Nacionalismo_espanol Nils_Torvalds Oscar_Pereiro_Sío Otto_F._Kernberg Papyrus_junciformis Oolito Ojos_Rojos Ogasawarana_capsula Ophthalmolepis_lineolata Palo_mulato Pararivetina Naples_(Florida) Nemognatha_nigra Pedro_Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Coronel No_promises_(album) Pleurothallis_rhopalocarpa Nudo_en_forma_de_ocho Pedro_Rabassa

html map