Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Casa_de_Wittelsbach Beanie_sigel Canastero_listado Celadión_de_Alejandría Capitulaciones_matrimoniales Casabindo Capitán_general_de_Cataluna Carex_ericetorum_var_strictifolia BREN_Tower Bracana_(Íllora) Beauche Bulionismo Capítulos_de_Lalola_(serie_de_TV_de_Espana) Batalla_del_valle_de_maiz Batalla_de_Soknasund Batalla_de_Ausculum Balon_de_Oro_1988 Balcones_Heights_(Texas) Cayo_Hueso_(Florida) Batalla_Vuelta_del_Obligado Bandera_de_la_República_de_Saja Barbara_bel_geddes Berlín_Oriental Carles_Godó_i_Valls Calomicrus_orientalis Bacillus_Calmette_Guérin Aída_Pontiroli Canton_de_Mazieres_en-Gâtine Bonaventure Campeonato_de_Wimbledon_1953_Individuales_Masculinos Carry-le-Rouet Bauhaus_(comercio) Castillo_de_haapsalu Bulbophyllum_imbricatum Barbara_McDougall Calibio Biblioteca_nacional_de_Togo Caso_Rasputín Biotecnologia_azul Biton Benifairo_de_la_valldigna CSI_Depredadores Carter_Bays Cessna_180 Capilla_del_Santísimo_Sacramento_(Manila) Chacoli Bart_Gets_Famous Carmen_Schrader Bad_Freienwalde_(Oder) BTR-60PB Cephalanthus_angustifolius Barrutia Bartolome_garcía_de_nodal Beato_Pío_IX Caucasopisthes

html map