Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Juha_Kankkunen La_Intermedia Libertad_de_ideas La_Puebla_de_Roda Konex_de_Brillante Khalil_Gibrán La_Pisseure José_Manuel_Lara_Hernández Juan_de_Garay_(desambiguacion) La_Minosa Lema_bopeng La_Mancha_del_Júcar_Centro Juan_Ignacio_Luca_de_Tena La_coronacion_de_espinas Jazmín_silvestre Le_Buisson_(Lozere) José_Francisco_Biguezal Kopenhagener_StraBe La_espera_(ópera) Lev_Russov Kostopil Laser_disc Koo_Ja-cheol KZ_Gusen_I Isa_tkm La_Tarde_(programa_de_TV) Josiah_Leming Jose_Mª_Escuer Jose_Tomás_Angola_Heredia Interestatal_40_en_Arizona La_flor_que_anda_de_mano_en_mano Le_Monetier-les-Bains La_Tierra_Salvaje Kupres_(Federacion_de_Bosnia_Herzegovina) Jura_de_la_independencia_de_Chile Jorge_Resurreccion_Merodio Jean-Claude_Romand Jayankondam La_Motte_du-Caire La_Caoba_(Matanzas) Leonor_de_Castilla_y_de_Portugal K.A.A._Gent Jose_Maria_Álvarez_Mendizábal Jose_Berruezo_Ramirez Jesús_Martín-Barbero Jópillos Ja'far_al_Sadiq Kodocha J_H_Adam Leche_de_sapos Jules_Sebastian_Cesar_Dumont_d'Urville La_pasión_de_los_fuertes L'Hotellerie_de_Flee Isodictyophorus Joaquín_Mariano_Sucunza

html map