Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

L_A_V._Madrid-Sevilla Leizaran Kromeriž Jeremiah_Sullivan_Black Kokubunji_(desambiguación) La_Boissière_du_Doré K_(eighth_avenue_local) John_Stroeder La_retórica_en_España Lista_de_municipios_españoles_por_poblacion Kricketot Last_Emperor Isla_Juan_Guillermos La_Grande-Motte John-F.-Kennedy-Arboretum Juan_Alonso_Perez_de_Guzman_y_Zúniga Larzicourt Jose_María_Rodríguez-Acosta Le_Breuil-Bernard Leucemia_linfatica_crónica Juan_sin_Miedo L_D_50 Jesús_Pérez_de_Perceval José_Herrera_Acosta Jennifer_Warnes La_ola_esta_de_fiesta Iván_Camus Las_Chacras_(San_Martin) John_Bartram Krusty_Krab Jacinto_largo Liaoningopterus Juan_Ribó La_vuelta_de_Rocha J._F._K. Isaac_Sacca José_Maria_Comesaña LIRP Jose_Maria_Peralta_López JAWS Kyokai_no_Rinne Ligue_1_1933/34 Lidia_Litvyak La_Sonnambula Kontzertua_Gaztetxean Jativa Iñaki_Cerrajería José_Maria_Montoto_Canas Justicia_lupulina Liga_católica_(1609) Johnny_Garcia Lista_de_capitulos_de_Gilmore_Girls Kherson_(region) Juncus_griscomii Josep_Morgades

html map