Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mount_Vernon_(Virginia) Ministerio_de_Administraciones_Publicas_(Espana,_2008-2009) Asterix_el_Galo:_Astérix_en_Bretaña Halldor_Mar Historia_de_la_Catedral_de_Santa_Maria_de_Sevilla Aventureros Hormiguera_(desambiguación) Guatuso_(cantón) Hylodendron Historia_de_la_F1 Antonio_Gimenez-Rico Mouhers Anuario_del_espanol Antonio_Fernandez_Ros Huélamo_(Cuenca) Aserrin Iamdra_Fermin Grupo_fotográfico_«La_Bussola» Andre_Michael_Lwoff Armando_Alducin Henri_hottinguer_(1868_1943) Autobiográfica Hafunia Haworthia_reinwardtii Angel_de_los_Rios_y_Ríos Anticastrismo Asesinato_de_Jorge_Eliécer_Gaitan Heart-Shaped-Glasses_(When_the_Heart_Guides_the_Hand) Antiguo_Regimen_en_España Heroes_Antología_1986-1988 Gustaf_Horn_af_Björneborg Ano_1425 Guderian Austrian_Airlines Arcanine Hombre_de_cro-magnon Aramis_Ramírez Modelo_de_la_gota_líquida Hospital_de_navarra Monseñor_Fernando_Sebastian_Aguilar Haplogrupo_R1_ADN-Y Millidgella Mojibaco Arthur_Devis Huracan_Stan Hierba_lacharera Hunxectamán Asteroides_tipo-C Hina-varṇa Auditorio_Alfredo_Kraus_(Gran_Canaria) Hula-Hop Analisis_de_Peligros_y_Puntos_de_Control_Críticos Antonio_Prats Andrei_Mureşanu Aperitivo

html map