Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Olímpia Observatorio_Monte_Wilson Osteobrama_neilli Paisajes_rurales Pabellon_de_México_en_la_Expo_2010_Shanghái Palabra_escandida Oxford_(condado_de_Chester,_Pensilvania) Partido_Regionalista_de_Magallanes Porta_gayola Olympiacos_F_C. Pavia_macrostachya Orden_del_Espíritu_Santo_(caballería) Poncio_de_Roda Oz_de_Tena Necrópolis_de_Yabal_Faruh On_a_full_moon Nogueira_de_Ramuín Passavant_sur_Layon Orthomyxovirus Pizza_Margherita Piruvato,_agua_dikinasa N_F._S._Grundtvig Par. Nicholas_Goodrick-Clarke Myosorex_longicaudatus Peter_Brett_Cullen Pampa_Ilusión Ngounie Orquestra_Mirasol Portes-en-Valdaine Pastizales_y_matorrales_templados Periodo_de_Uruk O_Yeah!_Ultimate_Aerosmith_Hits Narrillos_de_san_leonardo Numero_polidivisible Perla_Haney-Jardine Parque_de_la_Prehistoria Pedro_de_Abano Organizacion_de_Estados_Americanos Parque_Nacional_Arroyo_María N._K._Korotan_Prevalje Nangade Populus_deltoides Mylossoma_duriventre Pantano_y_presa_de_Alarcon Naströnd Oratorio_de_Concepción Perico_de_las_Antípodas Perfil_IPE Philautus_longicrus Partido_de_ezeiza Partido_Laborista_de_San_Cristobal_y_Nieves Pittodrie_Stadium Nintendo_Dual_Screen Phalacrocorax_carbo

html map