Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Saint-Seurin-de-Cursac Spin_Magazine Televisión_de_La_Frontera Sigma_Serpentis Tour_de_San_Luis_2009 Sōfuku-ji_(Nagasaki) Torricado_Ribatejano Simón_echeverria Tour_de_Brasil/Vuelta_del_Estado_de_San_Pablo_2009 Thymus_hirtus_var._erianthus Salix_toumeyi Subterráneo Sistema_de_Ingreso_a_la_Educacion_Superior_(Chile) Standard_bank_(sudafrica) Teatro_romantico_en_Espana Tragedia_de_Cromagnón Sismos_entre_el_siglo_X_y_el_XIX Transparencia_(economía) Trautv. Tindaya Sindrome_de_Di_George The_Spiderwick_Chronicles Teatro_Experimental_Independiente Sam_Clancy,_Jr. Terriermon Televisión_en_Chile The_Apex_Theory Selección_turkmena_de_futbol San_José_de_Colinas Speechless_(cancion) Thank_You_(álbum_de_Jamelia) Sant_Joan_de_Pladecorts Saint_Etienne_sur_Usson Sta_Iria_da_Azóia Stade_de_la_Beaujoire Sahura Sarah_Lawrence_College Sonoma_Ribera Sinfonia_n_8_(Dvorak) Santa_Cruz_County_California Shonen_Knife Song_Jia Templo_del_Espíritu_Santo_"La_Compañia"_(Puebla) The_American_Dream Saint_Barthélemy-de-Vals Smohalla Ternat Societat_Catalana_d'Estudis_Jurídics Sitim Terminal_Jabaquara Shh_.. Thiescourt Suriyaco Salgueiro Torre_de_Martin_Gonzalez

html map