Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Bronco_Billy Belsetan Camaleones_(banda) Bacteriocina Bozoljin Black_consciousness_movement Bernard_Law_Montgomery Año_452_adC Cantón_de_Saint_Maixent_l'Ecole_1 Catedral_de_Nuestra_Senora_de_Estrasburgo Cauliflower_mosaic_virus Canal_del_henares Centro_para_el_Desarrollo_Tecnologico_Industrial_de_Espana Biscutella_tumidula Bábism Chachalaca_de_pecho_blanco Carles_Godó_i_Pié C_Walcott Bibron Carlos_Slim_Helu Calabaza_de_cabello_de_ángel Camelot_(película) Capilla_Santa_Rosa_Lima Benadalid Año_1596 Causey_(Nuevo_México) Botón_de_radio Bill_Tung_Biu Castillo_de_Caerphilly Champ_sur_Drac Bronce_de_ascoli Biblioteca_del_museo_de_prehistoria_de_valencia Belecthor_i Bahía_blanca Blanca_Eekhout Campeonato_Mundial_de_Triatlón_de_1994 Boniface_N'Dong Calycorectes_australis Campeonato_de_Wimbledon_1901 Bandera_de_República_del_Congo Buffalo_(Indiana) Cabanzon Carlos_Dupre Brachyrhaphis_olomina Castro_de_las_labradas Bernard_Hislaire Bornasco Campanilla_de_los_Alpes Carretera_M-407 Cantante_de_respaldo Boromir Bodenhöfer Biblioteca_nacional_de_bolivia Baranda_de_Montija Calzon |
html map |