Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Premier_League_2011_12 Ramiriqui Rechodes_grouvellei Maquina_síncrona Lysimachia_nummularia Procesión_de_los_Catorce_Pasos Puré Microrregion_de_la_Cuenca_de_Sao_Joao Louie_el_conejo Region_Costa_(Ecuador) Quintanarraya Ramon_Folc_de_Cardona_Anglesola Maria_del_Rosario_Fernández Marten_Gustaf_Mickos Mauricio_Hadad Mar_Rojo_(Chile) Gonzalo_Rojas_Pizarro Los_espantajomanes Lycenchelys_xanthoptera Racemico Páramo_(Colombia) Lotus_arenarius María_Mackillop Louis-Eugene_Simonis Ramon_Alabern Mijaíl_Chigorin Milkman Radiodifusion_de_audio_digital Procrustes MVP_Euroliga Premio_Ciudad_de_Barcelona Marquesado_de_la_Romana Maxwell_Dupain Gottfried_Silbermann Ptolemaida_(Palestina) Great_Mazinger Provincia_de_Espírito_Santo Golfan Gorgon_(Inhumano) Rafael_Orbe_Cano Región_valona Radio_Sampler Luís_Miguel_Cintra Provincia_de_Moyen-Ogooué Premio_fernando_lara_de_novela Gran_Proyecto_de_Topografia_Trigonometrica Lucina Primaria_republicana_de_Alabama,_2008 Luis_Larroque_Allende Premio_de_novela_Juan_Pablo_Forner Microrregiao_de_Propria Maravilla_Norte_(Puerto_Rico) Puerto_Raul_Marín_Balmaceda Mark_Rodríguez Maynard_James_Keenan

html map