Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Willem_Frederik_Duisenberg Wanderley Cioccetti Cofradía_del_Despojado Ciprese Abies_microcarpa Vidas_privadas_(obra_de_teatro) XX_Festival_Internacional_de_la_Canción_de_Viña_del_Mar Cis_uapouae Condado_de_Barbate Alba_Torrens Volta_Redonda Víctor_Visconti Colonne_(Jura) ARNm_policistrónico Vibrante_simple Adjib-Miebis Ciudad-balneario_de_Gelendzhik Acido_muramico Washington_State_Cougars Yannick_Djaló WebSphere Cipetes_i_de_bitinia Compilador_en_tiempo_de_ejecución Venas_cerebrales_ascendentes Adrián_Colunga_Pérez Comarcas_de_mallorca Chinmayi ARENA You_Know_What_to_Do Yak-27 Albo_García Aeropuerto_de_Quảng_Tri Vasco_roncales Acido_N_Acetilneuraminico World_Travel_Monitor Acer_italum Ageha Agachadiza_de_cola_rara WaMu_Theater Acta_de_la_Melaza Volavérunt_(pelicula) Zona_arqueologica_de_Herrera Chemery_sur-Bar Valleys_Of_Neptune Cis_pacificus Circuito_de_Navarra Aerofonos Adolfo_Barrena W_V_O_Quine Cine_de_Rumanía Club_Gimnasia_y_Tiro_de_Salta Abies_religiosa_var._emarginata Acido_eicosapentaenóico Chromobotia_macracanthus

html map