Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Iván_Kmaid José_Sanchez_(músico) Juan_Zorrilla_de_San_Martin Let_L-410 Josep_Tolosa Instituto_de_Nutricion_y_Tecnologia_en_Alimentos_de_la_Universidad_de_Chile Letra_devá-nagari José_Salvador_Sanchís_Tormé Jesús_García_Leoz Linea_Nambu Las_50_peliculas_que_deberias_ver_a_los_14_anos Irura Jacob_Garzón_Jalfón Litoria_moorei Leiostyla_monticola Jan_Plestenjak Liga_brasilena_de_fútbol Jardin_Botanico_de_Omaha Intradural Linaria_maritima La_hija_del_mariachi Kilauea_Iki Jose_María_Ken_Niimura_del_Barrio José_Ramón_Granero Leavenworth_(Kansas) James_Bond_007_Nightfire Jose_Serra Joan_Brossa_Cuervo Jardin_Botánico_de_Pamplemousses Irun_Irún LASIK John_James_Audubon Juan_Sanchez_Pelaez Itajuípe Jan_Brueghel_el_Joven Latty_(Ohio) Ixhuacán_de_los_Reyes Inversion_termica Jeronimo_de_Alcalá_Yáñez_y_Rivera Jose_María_Mata Listín_telefónico Litoria_electrica José_Luis_Escobar_Alas J_E_B_Stuart Literatura_española_del_siglo_XVIII Jesus_Merchán John_Patrick_Foley Liga_Cultural_de_futbol_de_Frias José_Luis_Fernández_Alonso Jose_Antonio_Millán Lepidogyne_sceptrum Itacurubi Les_Cassés Jean_Léon_Beauvois Julián_Ortiz

html map