Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Magny_Danigon Maximilianus_Transilvanus Línea_1_(Comodoro_Rivadavia) Psicoeducación Gregory_Vignal Marcilly_lès-Buxy Manuel_del_Pópulo_Vicente_García Pralboino Microkini Metro_de_Helsinki Línea_C1_(AUVASA) Milla_maritima María_Jesus_Vasquez_Vasquez Marc_Ravalomanana Malato_amonico Premio_Nestor_Lujan_de_novela_historica Raphanaceae Louboutins Miguel_Rodriguez Psylliodes_analogicus Mark.-Let. Líneas_Aereas_Azteca Longitud_dimensional Maza_de_ceremonia Protopodocarpoxylon_haciniensis Merida_(Extremadura) Ramon_De_Castro Ptychocheilus Luciérnaga_(cómic) M.A.M. Macks_Creek_(Misuri) Propionibacterium_acnes Lluis_Bagaria Prójimo Merlas Luca_Antonini Luis_de_Llano Maccabi_Habikaa Puente_sobre_el_río_Víboras Louvilliers_lès-Perche Luis_López_de_Solís Marco_Perperna_(consul_130_a_C_) Lourdes_Munguia Mihran Protentella Promesa_(desambiguación) Pravdomil_Svoboda Greip_(satelite) R_Racing_Evolution Manuel_blasco_de_nebra Quincerot_(Cote-d'Or) Maplewood_(Misuri) Qurayha Real_Colegio_de_Cirugía_de_la_Armada Luna_nueva_(pelicula)

html map