Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Alexander_Granach Cornicularia David_Nibert Distrito_de_Tetuan_(Madrid) Destruccion_de_la_Isla_de_Numenor Diacantha_abdominalis E.e.cummings Diego_Avendaño Cuarteto_de_cuerda_n.º_5_(Mozart) Diseno_para_Todos_(Tecnologias_de_la_Información_y_de_la_Comunicación) Alexander_Hamilton Diocesis_de_Juneau Almochuel Dakar_1999 Allocebus Cytisus_leucotrichus Coop57 Courcelles_sous_Châtenois Dinastía_flavia Echinocactus_sellowii Corticarina_ignea Doble_hacha Corbularia_bulbocodium Deportes_en_México Duques_de_Sajonia_Gotha_Altenburgo ED_209 Dilian_Toro_Torres Don_Juan_Ruiz_Arcipreste_de_Hita Alonso_de_Cartagena Cornamusa_larga Diptera_cuscutiformis Alvaro_Pascual_Leone Daijo_Daijin Cortes_peninsulares Duddell_Street Alvaro_Siza_Vieira Durham_(Connecticut) Domicia_Lépida_Menor Distrito_de_Íllimo Coulans_sur-Gee Denominación_de_Origen_Chacoli_de_Alava Diócesis_de_Tacuarembó Edigsa Dicladispa_burgeoni Crestado_chino Allium_ramosum Altiplano_del_Anahuac Dangan_Ronpa Cuantificador_existencial Diócesis_de_Ecija Cúmulo_de_designaciones. Desarme_y_sabores Dia_(mitologia) Diego_Ayarza Cordia_alba

html map