Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estanislao_(Diseñador_de_moda) Ermitanos_de_San_Pablo Era_del_Surgimiento_del_Imperio Francisco_Letamendía Estación_de_Boissy_Saint-Léger El_Reyno_de_Musipán Exceso_enantiomerico Escalas_termometricas Equipo_de_copa_davis_de_suecia Escobas_de_caballeriza Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Espada_individual_femenino Estacion_de_San_Inazio El_Carrao_de_Palmarito Extratextuales Estadio_de_Olimpo FernUniversitat_Hagen El_Don_del_Lobo Fotónica El_invitado_de_invierno Etb_1 Fenomeno_celeste_de_Nüremberg_en_1561 Estadios_de_Béisbol_de_Panamá Estación_de_Olympiades Estación_de_Castelo_da_Maia Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Músicos_2012 Falafel El_Sonido_del_Silencio_(canción) Fanshe Francisco_de_Zúñiga_y_Perez_de_Guzman Estacion_de_La_Peña Fran_Brodić Estadio_alto_da_chela Ferromagnetico Enredadera_andaluza Estación_de_Paris_Norte Epoca_de_las_coordenadas Erosión_remontante Elecciones_autonómicas_del_País_Vasco_de_1994 FORTE FE_07 Estado_Cojedes El_español_y_los_siete_pecados_capitales Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluna_de_1992 Eugaleruca_testacea Felix_Evaristo_Mejia_Abreu Facha Escudo_de_lugo Fiebre_de_Orepuche Everton_de_Viña_del_Mar_femenino Estación_de_Ronda_del_Tamarguillo Español_iberico Espectrometro_de_masa El_Dia_del_Sol_Negro_Segunda_Parte:_El_Eclipse_(Avatar:_la_leyenda_de_Aang) Frades_(La_Coruna) Fosfato_monoamonico

html map