Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Aneurisma_de_aorta_abdominal Arasán Mrs._Leslie_Carter Guillaume_Joli Anthony_Santos Municipal_Mejillones Hornick_(Iowa) Asociación_de_Naturalistas_del_Sureste Atlantico_Sur Helicanthera Anita_Klesky Hyphessobrycon_loweae Hailé_Selassié Hipomeiones Guillermina_Bravo Hardware_in_the_loop Arzawa Ano_452_adC Movimiento_Reformador_(Bélgica) Monolepta_ephippiatoides Anil_(planta) Andres_Albo_Márquez Anomalia_de_Belady Ayuí_/_Tacuabe H.Friedrich Andrei_Nekrásov Hierodula_atrocoxata Guerra_Civil_en_Valencia_de_Don_Juan Astrotite Miquel-Lluis_Muntane Motivadora Helianthemum_flaviflorum Anatoly_Myshkin Moriche_blanco Heteroplopomus_barbatus Monogénesis_y_poligénesis_lingüística Morgan_Hill_(California) Antiguo_Estadio_Nacional_del_Perú Argillotubinae Asociacion_Española_de_Normalizacion_y_Certificacion Arturo_Chávez_Chávez Gustavo_Montes_Rodríguez Guerra_Peninsular Aulnois-sur-Seille Hospital_José_Joaquin_Aguirre Güercu Mollet_de_Peralada_(Gerona) Mosen_Luis_de_Santangel Apolonia_Fier Mitología_samoana Modelacion_de_la_demanda Grupo_de_los_treinta Hongos_psicodélicos Hyun_ki_young Minerve_(Hérault)

html map