Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Catedral_de_Albacete Chamissoa_margaritacea Beatriz_Greco Cesc_Fábregas Bupleurum_stellatum_var._pyrenaeum Bujaraiza Ball_of_fire Chaerophyllum_hybridum Bentayou-Sérée Bajociense Campo_de_entrenamiento_de_fontcalent Brighton_(condado_de_Kenosha,_Wisconsin) Campeonato_mundial_de_halterofilia_de_2005 Capsicum_frutescens_var_baccatum Barubaro Blossia_schulzei Canicattì Bòòrii Bulgaria Bandera_de_Kirguistán Caníbal_(película) Banco_de_Aland Cantón_de_Toulouse_4 Capitulos_de_La_abeja_Maya Baggy_Pants_and_the_Nitwits Blind_Boy_Fuller Batalla_de_Chernomen Bloque_de_busqueda Cacin_(Granada) BWV_1050a Buscando_Pelea Brand_New_Day_(cancion) Aşik Canton_de_basilea-ciudad Boroganos Bélgica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Oslo_1952 Batalla_de_Utica Bruntál Bundesliga_1985/86 Bray_et-Lû CD_Hernani Base Catalina_Moncada_de_Aragón_y_Fajardo Batalla_de_Stanhope_Park Catasetum_adnatum Aída_Denis CH_113 Cadrete_(Zaragoza) C.D._Buñol Charbonnières-les-Sapins Campeonato_Sudamericano_Femenino_de_1998 Beeston_(Leeds) Banco_atlántida_s.a. Blossia_robusta Centro_de_Formación_e_Recursos_da_Coruña

html map