Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.discitur.w-miejski.legnica.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.gloriam.w-miejski.legnica.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.laude.w-miejski.legnica.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisco_J._Lauzurica_y_Torralba Flora_saprófita Estadios_de_fútbol_en_Centroamerica Florín_de_las_Indias_Orientales_Holandesas Eforie Especulación_urbanística_en_Espana Ejercito_Popular_de_Liberación Emblema_de_la_Generalidad_de_Cataluña Estación_de_Centro-Alameda Francesca_Zambello Francisco_Guillermo_Flores Elecciones_europeas_de_1984_(Francia) Español_de_Venezuela Estación_Avellaneda_(Córdoba) FPO Eötvös_Jozsef Engineering_To_Order Ezkio_Itsaso_(Guipúzcoa) Estadísticas_de_Lleyton_Hewitt Edward_Battell Filtro_de_particulas_diesel Evanescence_(álbum) Emilio_Dubois Esteban_Suarez Estación_de_Mosteirô Estacion_Iyoshirataki Francisco_Cumplido Ferula_sancta Emperador_Go-Mizuno El_viaje_de_Earendel_la_estrella_vespertina El_Auto_Fantastico Elon_Phoenix Eje_de_transmisión Etudes-Tableaux,_Op_33_(Rajmáninov) El_delfin_la_historia_de_un_soñador El_Granado Efectos_del_café_en_la_salud El_verdadero_Furqan Enrique_de_la_Tour_de_Auvergne-Bouillon Estadio_El_Campincito El_antidoto Encephalocarpus_strobiliformis Fabio_Cruz_Prieto Estadio_7_de_noviembre Fargo_(Oklahoma) Escudo_de_las_Islas_Caimán Elisma_natans_f._fluitans Eduardo_Esteban_Martinez El_Marques Federacion_Departamental_de_Fútbol_de_Colonia Egedesminde Fos_sur_Mer Escudo_de_canillas_de_aceituno Endotermo Estación_Shaw

html map