Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jose_María_Yánez Joaquín_Mora_Fernández Lino_Lacedelli Kosmosiphon_azureus Juan_Jose_Gómez-Hidalgo Kingvale Lietuvių_enciklopedija Jorge_Zenarruza Julio_Garcia_(futbolista) Ley_Orgánica_1/2004_de_Medidas_de_Proteccion_Integral_contra_la_Violencia_de_Genero K_S_K_Beveren Jose_Bonifácio_de_Andrada_e_Silva Kozlovia_longiloba Juan_Grande Joven_Alemania Lazing_on_a_sunday_afternoon Juegos_del_Lejano_Oriente Jirón_de_la_Unión Jose_López_Guntín Linea_1_(Tranvia_Bahia_de_Cadiz) Jaqueline_Jesus Las_Tapias_(Cordoba) Jose_Luis_López-Aranguren_Jimenez Institut_d'Estudis_Catalans_(IEC) Jose_Miguel_Palacio Leucastea_dahomeyensis Little_Nemo_in_Slumberland Isam_Yassin_Abbas J._B._Lenoir Khorasmia Joy_Davidman Juan_Luis_Kostner Le_Petit_Pressigny José_Julián_Acosta Irwin_Alan_Kniberg John_Biggs Linguistica_Aplicada Lissotesta_oblata Kearny_Mesa_(San_Diego) Juan_Pedrero_García Leonor_Perez_Cabrera Islas_de_Maluco Lago_de_Tovel Judías_del_tío_Lucas K._D. Jardín_Botánico_Atocha_La_Liria Jorge_Herrera_(futbolista) Little_Caesar's José_Rubén_Lo_Fiego Kotarō_Kobayashi Lindoeste Kennard José_Monares_Gómez John_Dupre Kensitia

html map