Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calum_Reed Caliz_y_Patena_de_Santiago_de_Penalba Bálsamo_de_María Campo_de_concentración_Furstengrube Cecropia_bifurcata Barrios_de_sevilla Barbus_erythrozonus Castello_di-Rostino Bennettsbridge Bermellar_(Salamanca) Capitán_Bayo Cayo_(Papa) Balaton_(Minnesota) Blabera_quadrifera Cabra_coja Carlos_L_Fischer Carum_copticum Bases_Loaded_3 Campeonato_Gallego_de_Rallyes Catastrofe_de_Fukushima Cefisodoto_el_joven Caoba_de_hoja_grande Aztecas_UDLA Castillo_de_almalaff Carlos_Vasquez_Pancorvo Centaurea_todari_subsp._seguenzae Biebersteiniaceae Bobby_Knight Batalla_de_Adis Chaetochloa_geniculata CD_Primeiro_de_Agosto Carlos_Alzamora Caffè_corretto Años_`80 Brailly-Cornehotte Brzezinka Basilio_Horta CV-306 Bien_o_mal Botryanthus_vulgaris Carolina_Bonaparte BAP_Sánchez_Carrion_(CM-26) Biblioteca_de_la_asamblea_nacional_de_venezuela Castillo_de_Ulldecona Bmw_z8 Casteloes_(Vila_Nova_de_Famalicao) Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1985 Basílica_de_la_Esperanza_(Malaga) Chamaedorea_paradoxa Benji_gregory BOCYL Caza_estelar_ARC-170 Cerophysa_biplagiata BSK_Beograd Cariton

html map