Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ecsenius_bicolor Código_visigótico Dexialia_mirabilis Alfonso_XI_el_Justiciero Crack_No_CD Crateres_de_Marte División_(geografía) Dalzell Cultivo_agrícola Alfés Domingo_de_Santo_Tomas Alexandre_Usov Dirección_General_de_Armamento_y_Material_del_Ministerio_de_Defensa_de_España Cooper_Huckabee Dugon Distrito_de_Camaná Echium_pallidum Drácena_marginata Cuphea_apetala Down_To_Earth Digestión_química Disa_graminifolia EZ2DJ Diócesis_de_Miranda_de_Duero Demografia_de_Barbados Dwight_D._Eisenhower Decreto_supremo Cuerda_doble Amedée_François_Frezier Deva_(Rumania) Corregimiento_de_Casanare Aláarinjó Alpechin Duartina Amphoricarpus Culebras_Bajo_(Puerto_Rico) Copa_Confederaciones_2005 Economía_doméstica Dos_a_quererse Demotispa_baeri Alexandre_Soumet Diocesis_de_Mondoñedo Der_Angriff Distrito_Escolar_de_Lancaster Duey_Bajo_(Puerto_Rico) Das_Veilchen_vom_Montmartre David_Elm Douglas_E._Soltis Cybelion Día_a_día_(Espana) Disociación_electrolítica Alvaro_Espinoza Dianthus_sidi-tualii Digitaria_platicaulis E.T.S.I._Caminos_Canales_y_Puertos_(Universidad_Politécnica_de_Madrid)

html map