Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Guianko Himno_del_Atlético_de_Madrid Mugil_platanus Heinrich_G_Barkhausen Guinier Artesanías_de_palo_fierro Monts_en_Ternois Annie_Award Avernes_Saint-Gourgon Horiuchi_Kenyū Haplochromis_cryptogramma Hierba_escobajera Aulacophora_limbata Assaracus_capax Atrapado_en_el_Cielo Andrómaca_de_Racine Atajate Aramis_Naglić Arnicastrum Guardia_Nacional_de_París Mubarak_Abdallah_al-Shamikh Av_Luis_Alberto_de_Herrera Anaprof_Temporada_2002 Anade_silbon Andrés_Correa Horror_of_Fang_Rock I'm_With_You_tour Ibrahim_Balde Antonio_Garcia_(guerrillero) Hemodiálisis_domiciliaria Hoz_y_Costean Apres_vous Idioma_tusia Hospital_Universitario_de_Lamordé Astragalus_bolanderi Anglocatolicismo Morocco_(Indiana) Arte_griego_arcaico Monte_Yasur Auguste_François_César_Prouvençal_de_Saint-Hilaire Monumento_de_Guerra_de_Gibraltar Guerricaiz Moules_et-Baucels Asociación_de_Técnicos_de_Informática Attelabus_sulcifrons Astragalus_echinoides Hastigerinidae Anne_Bushel Homoserina Augusto_H._Álvarez_García Anthelephila_besucheti Hockey_sobre_hierba_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Apeadero_de_Recesinhos Moncrabeau Asambleas_Democratas_de_Hawaii_2008

html map