Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Abad_de_Santillán Cis_grandicornis Yair_Klein Viñoly_Barreto Vitaly_Scherbo Columbia_Pictures Versus_(programa_deportivo_del_Peru) Alcalde_mayor_de_Caracas Abadia_de_San_Columbano Condado_de_Horry_(Carolina_del_Sur) Waltensburg_Vuorz Confederacion_Hidrográfica_del_Miño-Sil Villeneuve-en-Montagne ZTE Zoosemiótica Chatel_Chéhéry Viking_metal Valanjou Vuelo_2605_de_Western_Airlines Conspectus_Regni_Vegetabilis Claire_Elisabeth_Gravier_de_Vergennes_condesa_de_Remusat Consejo_general_Vasco Constitución_Politica_del_Perú Val_de_San_Lorenzo Abu_l-Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al-Waqasī Cichoriaceae Vessigebro Cláusula_de_barrera Cirsium_dissectum Chirosa Actenodia_afrotropica Vishva_Mitra Abu_Bakr_Yaḥya_al-Ğazzar_as-Saraqusṭi Claude_Nicollier YB-35 Agustiniidae Alejandro_Carlos_Vasa Zoey_101_¿Adios_Zoey? Wakaba-ku Vazquez_Díaz Xion_Dukes_Klosterneuburg Abd_al-Karim_Kassem Contaminacion_hidrica Abejuela_(Teruel) Cis_pacificus Zizou Verrens_Arvey Colegiata_de_Santa_Maria_Magdalena Zonas_de_residencia Widzew_Łódz Cockney Vinegra_de_Morana_(Ávila) Washington_Navy_Yard Clubes_de_Futbol Viorna_wyethii

html map