Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aeropuerto_de_Rodez-Monsservin Comision_Nacional_del_Agua Villa_romana_del_Casale Vaudricourt Wettsteinia Agricultura_en_Tailandia Wojciech_Łobodziński Consejo_de_la_Alianza_Atlántica Codigos_en_línea Christine_Arron Alberto_Garzon Aisen_del_General_Carlos_Ibanez_del_Campo Adiós,_Mr._Chips Aeropuerto_de_colville_lake Agua_freática Acción_Chubutense Yerba_buena_de_los_campos Yunquera_de_Henares Cleianthus Club_Atlético_Huracan_Corrientes Vladimir_Volinski Vladímir_Arnold Cobia Coalcoman China_Television Aitana_Sanchez-Gijón APNU Cleopatra_Selene_(II) Ahmed_al-Musta'in_II A_Touch_of_Love_(película_de_1969) Academia_de_la_historia Villancico_(o_canto_navideno) Wu_Hongda Afrocrania_kaethae Vizcaíno_(apellido) Adornos_del_escudo Villa_de_Begijar Abergement_le-Petit Actuable Condado_de_Stewart_(Tennessee) Villamarco Viet_Yen Aeropuerto_Nacional_El_Tajin Alaa_Abdul-Zahra_Khashan Alcázar_de_Olite Videoconsolas_de_septima_generacion Venta_del_rayo Conde_de_Plasencia Abri Cofradía_del_Socorro_(Cartagena Cirsium_tricephalodes Aia_Paec Contr._Univ._Michigan_Herb. Agriornis_livida Aah-Hotep_II

html map