Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jose_Pedro_Cea Juan_de_Castellanos Jirō Junta_Preautonomica_de_Andalucia Jose_María_Morelos_y_Pavón Jacobo_iv_de_escocia Jam_with_the_Band Leopoldo_Alas_y_Ureña Irregulares Juan_Antonio_de_Acha_y_Pellón Las_botellas_y_los_hombres La_ventana_de_allegra Jyrki_Lentonen José_María_de_Yermo La_Roca_de_la_Sierra Lartigue_(Gironda) Komm,_suesser_Tod Jolui KC_130H_Hercules José_Maria_Sánchez_Ventura LHS_449 La_Feria_de_Chapultepec_Magico Issasaurus Kuchkistas Jiri_Kylián João_de_Barros Lituya Jopo Kozep_Magyarorszag La_7 Kleinlützel Limnanthes Iwan Le_scaphandre_et_le_papillon_(pelicula_) Juan_Manuel_Sanchez_y_Gutiérrez_de_Castro Juan_Gené Linea_Ca3 Kizzuwatna Jose_Arnoldo_Aleman_Lacayo Instituto_Internacional_de_Investigaciones_Prehistoricas_de_Cantabria Instituto_de_Investigacion_Botánica_Agrícola_Granja_de_Ibusuki Itazura_na_kiss Labeo_lualabaensis K_Fed Julio_Melendez_Calderón Juan_Carlos_Aduviri Jose_Gutierrez_(jinete) It's_All_in_Your_Mind La_canción_de_Lisboa Leccion_de_amor Jujols Jose_Urcullu Julio_Lugo Ki-Full_Katai Linea_arbórea

html map