Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Los_Sims_Toman_la_Calle Prision_de_Martutene María_Ana_de_Borbón-Condé Melanophthalma_malaysica Medalla Los_piojos Marcial_Ayaipoma Matra_Rancho Reactivos_de_Grignard Malthinus_malkini Mika_Newton Luna_Nueva_(Novela) Maximiliano_I_de_México MAA_1_Piranha Martin_Weinek Maria_Teresa_Rodríguez_del_Toro_y_Alayza Pueblo_rapanui Manzaneda_(estacion_de_esqui) Manns_Harbor_(Carolina_del_Norte) Manuel_Prieto_Benitez Metro_de_Los_Ángeles Maserati_Ghibli_II Povoacao Mario_Alberto_Rosas_Montero Los_científicos Reggiane_Re.2005 Grados_de_libertad_(termodinámica) Ramon_María_del_Valle-Inclan Pseudanthistiria Luis_Veiga_Leitao Mapas_topograficos Raion_de_Lanivtsi Raión_de_Pidhaietskyi Lotta_Love_Lotta_Love Psychomantis_malayensis Prêt-à-porter Mairano Luziania Mandrakelinux Metilbenceno Pueblo_de_Huamán Mambere_Kadeï Los_Sims_Coleccion_de_Los_Sims Poza_Rica_de_Hidalgo Pyotr_Bystrov Mesas_de_ibor Lobos_de_la_U_A_de_C_(baloncesto) González_Palau Macroglossus_minimus Primera_batalla_de_Ypres Prayapatis Luis_Sodiro Línea_3_(TUVISA) Region_Centro_Oeste_de_Brasil Michael_Flanders

html map