Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Historia_de_san_martin Avenida_Jorge_Alessandri_(Concepcion) Asociacion_de_Futbol_Profesional_de_Tungurahua HFC_Haarlem Apistogramma_rubrolineata Honorato_II_de_Mónaco Much_Ado_About_Nothing Huantsan Munguía_Industrial_S_A. Monastria_papillosa Anplectrum_barbatum Grotta_Gigante Auberives_sur-Vareze Antigua_y_Barbuda_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Londres_2012 Hot_plug Anneville-la-Prairie Arturo_Rojas_de_la_Cámara Asclepias_purpurascens Mladen_Krstajić Astronomia_pre_telescópica Arteria_interosea_comun Asamblea_Juvenil_Ambiental Andreas_franz_wilhelm_schimper Muestra_sesgada H_kayne HD_143454 Anthony_Edward_Stark Andrés_de_Prada_y_Gómez_de_Santalla Motor_de_Magnetoplasma_de_Impulso_Especifico_Variable Mimidae Anablepsoides_erberi Hildórien Armene_griseoalata HMS_Prince Hoy_te_dejé_de_amar Helopus_barbatus I_Festival_de_Tierra_Amarilla Horticolas Ano_856 I_Ching_hexagrama_08 Hermione_perlutea Mosquerito_cafecito Ian_Black_(1985) Moonrise_(álbum_de_Loona) Anjō_(Aichi) Askenazy Anastasia_Romanovna Hargicourt_(Aisne) Hézecques Holstein_(desambiguacion) Mirabel_(Ardeche) Grudz Morcuera_(Soria) Hit_'Em_Up Multiplicador

html map