Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Azarolus_pubescens Hermanos_cantare_cantarás Mordellistena_nunenmacheri Hidrorrea_nasal Autopista_de_Levante Anaulacodithella_novacaledonica Ibn_Hāni'_Al_Andalusi Historia_del_Club_Atlético_Peñarol Hari_Varesanović Arayismo-mongismo Guillermo_de_Albania Mortadelo_y_Filemon_Atenas_2004 Atomico_biologico-químico Area_censal_de_Aleutians_West Guillem_I_de_Cerdanya Hacienda_Santo_Tomás_de_las_Lomas Arseniuro_de_cobre_cromatado_-_CCA Moviment_d'Unificacio_Marxista Andrés_Palladio Atça Gundemaro_(desambiguación) Mordella_metasternalis Monarca_nuquinegro Arroyo_Ytororó Helcogramma_cerasina Hidróxido_cúprico Mitos_griegos Muhammad_Alí Guerrero_(navio) Anthonomus_grandis Mondo_Media Mission_Top_Secret Asno_mallorquina Miro_traversi Gymnogeophagus_australis Animal_rapido Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1920-1930) Anglars_Saint-Félix Astrónoma Ibn_Sina Guaro Austrocactus_gracilis Hydropotinae Aurora_Matilde_Gomez_Camus IAI_Searcher_Mk.II Icon_3 Mitología_griega Grindelia_robusta IBSS Hospital_General_Docente_"Abel_Santamaría_Cuadrado" Aubrieta_x_cultorum Andras Hispellinus_moerens Arroyo_Román_Grande Gulnará_Samitova_Gálkina

html map