Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Steve_Vai Santo_Tomé_y_Principe_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Tooltip Saint-Martin-Riviere Templo_Expiatorio_de_Guadalajara Sevigny_Waleppe Sankt_Moritz_1948 Tenis_en_argentina Saint_Bonnet-Briance Saint-Maurice-sur-Moselle The_Maze_Runner Temaki Secretario_de_Hacienda Sujói_Su_17 Segunda_División_de_Chile_1987 Tortura_en_los_Estados_Unidos Sierras_Pampeanas_(relieve) Torres_Galeria_Las_Heras Torneo_ATP_de_Buenos_Aires Tableau_Encyclopédique_et_Methodique_..._Botanique Susumu_Terajima Taiwan_Semiconductor_Manufacturing_Company_Limited Sainte_Sabine-Born Tintorro Sarafina Time.h Sangre,_sudor_y_lagrimas Simetria_CPT Taxón_nominal The_Switch Torre_d'en_Dolca Seleccion_de_futbol_sub-20_de_Argentina Saint-Dizant-du-Bois Tijereta_rosada Semang Teorema_de_Arzelá_Ascoli Scipione_Africano Sitio_Histórico_Nacional_de_los_Estados_Unidos South_Lake_Tahoe Seiun_Award Societa_Sportiva_Barletta_Calcio Serú_Giran_(album) Saccopteryx_antioquensis Teca_(parte_de_la_flor) Tormenta_(cantante_argentina) Segunda_expedicion_a_Kamchatka Talati_de_dalt Sergio_Marcos Schinomera_tenebrosa Sur_le_fil Tranvia_de_Paris The_Ultimate_Fighter_6 Selinum_podagraria Saint_Jeure_d'Andaure Teleton_1990

html map