Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

P-Lib Orbita_solar Persecuciones_de_Diocleciano Noboribetsu Peru_Abarca Paulo_Rink Parque_Nacional_Rio_Fitzgerald Pilocereus_chrysacanthus Oceano_pacifico Piezoelectricidad Narcissus_nobilis_var._leonensis Nilón Olympiacos_Fútbol_Club Orsi_Kocsis Partido_Democrata_Mendoza Plebiscito_constitucional_de_1925_(Chile) Par_craneal_IX País_de_Jauja_(novela) Países_Bajos_borgoñones Permutacion Plaza_de_la_Señoría Narciso_Suárez_Amador Oreganillo Out_to_win Organización_de_aprendizaje NFL_Quarterback_Club Paciencia Oracion_dubitativa Petit-Couronne Nuno_Herlander_Simões_Espirito_Santo Phialodiscus Noxa_(medicina) Pasaje_de_la_merced Parawithius_pseudorufus Oxytropis_carniolica Orxera_cornuta Nuevo_Taipéi Mónaco_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Nycticeius_humeralis Paradiochloa_flabellata Plantas_perennes Operacion_Varsity Pere_Llosas_i_Badia Notaricon Petición_de_derechos Orbital_molecular Neuroembriologia Omega1_Cygni Nacidas_para_cantar Pillansia_templemannii Nava_de_Bejar_(Salamanca) Portgas_D_Ace Poesia_en_el_Imperio_Inca Palacio_(Valle_de_Villaverde) Osvaldo_Bosso

html map