Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pedro_Álvarez_de_Acosta Nazario_Belmar_Martínez Paulo_mendes_da_rocha Olímpio_Mourão_Filho Petrogate Orchis_saccata_lus_flavescens Nguyen_Thanh_Hien Pedro_Morenés Perdicella_zebrina Oplan_Bojinka Octava_Avenida Orden_Rafael_Alvarez_Ovalle Parque_nacional_Los_Remedios Orthopterum Northern_Illinois_University Northea Muto_di_Verona Odontobrassia Pijao_(Quindío) Oliver_Weber Museo_nacional_de_Bangladés Novoaltaisk Netstrike Operacion_Triunfo_(programa_de_TV) Playa_de_Oro Orbetello_Challenger National_trust_for_scotland Owatonna_(Minnesota) Oberottmarshausen Pennadomo Poesia_fonetica Museo_del_Fútbol_(Sao_Paulo) Pintarroja_Africana Partido_Comunista_de_Bulgaria Onobrychis_depressa Partula_salifana Museo_de_la_Mineria_de_Pachuca Paleontologia_de_dinosaurios Onychodontiformes Perişani Platycerium_grande Pathetiques Neurotmesis Palacanthilhiopsis_vervierii Nanga_Parbat Orbitales_atomicos_hibridos Penchard Nava_de_Bejar_(Salamanca) Pealius_elatostemae Parerga_und_Paralipomena Outside_The_Wall Pedro_León_Gallo_(Chile) Piccoli Parque_Natural_de_los_Montes_de_Malaga Nacional_socialismo

html map