Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Laguna_Negra_(Chile) J.M.Dalziel Jose_Maria_Fernandez_Moraga La_Plata_(ciudad_Argentina) Liga_Española_de_fútbol José_de_Vértiz_y_Salcedo Les_Billaux Lignieres_(Aube) Juan_de_uceda Kubu_Kubu Johnny_Abbes_Garcia Jatropheae Lepturaceae Iris_Zero Kung_Fú Juan_Luis_Castro_González Interrupcion_de_Hardware Jesús_"La_Pulga"_Gómez Ladislao_Gutierrez Kodansha José_María_Gonzalez_García K_Sint-Truidense_V_V. Leandro_Cufre Kalakukko La_Torre_Oscura:_el_nacimiento_del_pistolero Ju.A._Filipchenko Janice_Vidal Jardín_Botánico_de_Keilor Lengua_de_caballo_sevillana Lecythis_usitata Julio_Zegers_(compositor) Konuto Limpiaparabrisa Le_Bignon_du-Maine Jorge_Bynnon Lepanthes_calodictyon Jhabua Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Modena Lasègue La_Traza Lantana_aculeata Isla_del_Frío Leptodactylus_tapiti La_Caleta_(Málaga) Jack_B._Dennis Julio_Dávalos_Flores Itaquiraí Jan_Baalsrud La_generación_de_pío Lema_fundamental_de_teoría_de_cribas Ladoga Ix_distrito_electoral_federal_de_guanajuato José_Corrêa,_Jr_Gomes Kia_Magentis_Óptima_/_Lotze LEPP

html map