Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jose_Gómez_Fresquet Jumillo Kornet Isla_de_San_Cristobal Lipoamida Isla_grande_de_choele_choel Lacrimae_Christi Juancito_Pinto La_Leonera_(estacion_antigua) Jose_Minones_Bernardez Le_canard_enchainé Junio_de_1932 Lita_Grey Kyusho Jaime_Ferran Jotha Lhuna J.E._Gray Kimi_no_te Juan_Antonio_Quintana Koinonia Jose_Francisco_Belman_González John_Metgod Kaneto_Shiozawa Lincovsky La_Chapelle-en-Vercors La_hora_del_dragón Lest_Garl LCF Lemphini Joey_Ramone Linchara Jose_Villagrán_Garcia Leonard_R_Chappell Interestatal_35 Jose_Entrecanales Lilandra Lakshmi_Narayan_Mittal Landowski Krasni_(Pavlovskaya,_Krasnodar) Itzpapalotlcihuatl Komsomolskaya_Pravda_v_Ukraine Iñíguez Israel_Space_Agency Jesús_Olasagasti Joaquin_Vizcaíno Junkers_J_1 Jacques-Joachim_Trotti,_marques_de_La_Chétardie José_Angel_Fernandez_Villa Islas_de_la_Decepcion Kathryn_Josten Linea_N1_(Cordoba) José_Mariano_Astigueta_(padre) Le_Mans_Union_Club_72 Julio_López_Hernandez

html map