Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.melior.na-dlugosc.konskowola.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.paena.na-dlugosc.konskowola.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.spiro.na-dlugosc.konskowola.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_de_Atocha_(ferrocarril) Eleboro_no_legitimo Eupachytoma_rugosa El_profesor_chiflado_(película_de_1996) Facultad_de_Ciencias_Económicas El_Camaron Festival_de_Harbin Enrique_Viciano El_evento_de_Alamogordo Feuilleton Euphorbia_fructuspini Emilio_Pazos Federación_Georgiana_de_Fútbol Fontenay_près_Vézelay Fernando_Chinarro Evolucion_de_la_población_española_en_la_época_precensal Elecciones_britanicas_al_Parlamento_Europeo_de_1999 El_regreso_de_los_siete_magníficos Forma_normal_de_Chomsky Eupemphix_stentor El_capitán_Blood_(pelicula_de_1924) Eurocopter_AS332_Super_Puma Evans_(Nueva_York) Eudyptes_schlegeli El_secreto_de_Joe_Gould Euphaedra_(Gausapia)_gausape File_eXchange_Protocol Federacion_Juvenil_Comunista_de_la_Argentina El_Pireo_(unidad_periferica) Ensayo_sobre_el_Principio_de_la_Población Francisco_Pérez_Sanchez Estría_glacial Estacion_Buin_Zoo Etica_aplicada Facultad_de_Medicina_de_la_Universidad_Austral_de_Chile Elecciones_Autonómicas_del_Pais_Vasco_de_2001 Eve-Evelyn Estadio_de_Malmo Estacion_Alta_Cordoba Fede_(desambiguación) Esclerito El_Fenómeno_(album) Franciscus_Patricius El_senor_Ibrahim_y_las_flores_del_Coran Francisco_Nájera_Ortega Fenómeno_natural Feliz_Navidad,_Drake_&_Josh El_superagente_86 Foro_Democrático_de_Hungria Factory_Showroom Fede_Celada Efim_Dmitrievich_Bogoljubow Eragon_(desambiguación) Escudo_de_honduras Europa_y_la_fe

html map