Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Torneo_Esperanzas_de_Toulon_de_2011 Terremoto_de_1531 Saints-en-Puisaye Sannat_(Malta) Satomi_Satō St._John_(Kansas) Sonata_para_piano_no_7_en_Do_mayor_K._309_(Mozart) Teoria_de_la_filiacion The_King_of_Fighters_(película) Sebastian_de_Arévalo_y_Torres San_José_de_Los_Llanos_(San_Pedro_de_Macorís) The_Eternal_(album) Sistemas_de_Medicion_Angular Sabucedo Segunda_División_de_Espana_1959_60 Sant_Adrià_del_Besos Teorema_de_factorizacion_única Tomás_E._Hearne Tekken_6:_Bloodline_Rebellion Torneo_de_Primeros_Equipos_(Perú) Tampere Siroco_(L9012) Surf_Casting Sporophila_nigrorufa Serginho_Greene Sociedad_Irregular The_Professionals_(serie_de_televisión) Saint-Vaast-les-Mello Sardinilla_yucateca San_Roman_de_los_Montes_(Toledo) Surucuá_de_pecho_naranja San_Rafael_(desambiguación) Tomas_Villanueva_Rodríguez Tanabi Selección_de_fútbol_de_Bahamas San_Jose_de_los_Arroyos_(Caaguazu) Schwarzlose_MG_M.07/12 Tercio_de_Gallegos Tilero Saint_Genies-de-Malgoirès Saint-Bonnet-près-Riom Sacas Thorarensen Smilax_picta Sacramental_y_Penitencial_Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Sacramentado_y_Maria_Santísima_de_la_Piedad,_amparo_de_los_leoneses_(Leon) San_Juan_(estación) Supercopa_de_España_de_Fútbol_2004 Teoria_post_colonial Saint_Estèphe_(Dordona) Servicio_de_Registro_Civil_e_Identificacion_de_Chile Taylor_ham Telephanus_melanocephalus Teoría_general_de_la_ocupación_el_interés_y_el_dinero Serie_A_(Italia)_1957/58 Segunda_enseñanza

html map