Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Municipio_de_Linn_(condado_de_Dallas,_Iowa) Roberto_Echeverría_Arruti Municipio_de_Meramec_(condado_de_San_Luis,_Misuri) Gardabaer Tu_Pelo Ronnie_Scott's_Jazz_Club Trichomanes_petraeum Universidad_federal_de_minas_gerais UNPO Ruletas Tustin_Foothills_(California) Municipio_de_Newton_(condado_de_Licking,_Ohio) Río_Liuboséyevka Iguala_de_la_independencia Urraca_de_pico_amarillo Retrato_de_una_dama Rojo_naranja Tucker:_un_hombre_y_su_sueño Robledo_de_Caldas Rio_Gangá Fuks_David_Alberto Río_belice Gacela_blanca Rhopalosomatidae Ricardo_Matte_Perez Rubilla_de_cruz Saad_Hariri Galleria_Spada Imaginary_Heroes Revolucion_de_1930 Geotrupes_vernalis_splendens Gedéon_Tallemant_des_Réaux Triclínico Fromage_de_Bruxelles Ricardo_Valenzuela_Sáez Félix_Gaillard Girton_College_Cambridge Umeå Municipio_de_Prairie_Dog Rutas_temáticas_y_turísticas_de_Chile Tronador/_Villa_Ortuzar_(Subte_de_Buenos_Aires) Rio_Paraná Municipio_Jose_Felipe_Márquez_Cañizalez_(Trujillo) Rory_Carroll Municipio_de_North_Randall_(condado_de_Thomas,_Kansas) Rodimiro_Amaya_Téllez Tuncay_Şanlı Represa_de_El_Guavio Frisinga Fresnoy-la-Riviere Robert_Malcolm_Graham Museo_Ferroviario_Nacional_de_Tacna Uva_xarel.lo Gmünd_(Baja_Austria) SD_Ejea

html map