Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Carintia Batalla_de_las_Guasimas_(1898) Casa_de_saud Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1996 Beisbol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 CL-517 Chapuisia_nitida Bolívar_(municipio_Cauca) Brick_by_boring_brick Caída_de_Gondolin Bob_Birch Centenario_de_Mexico_(1910-2010) Bendyr Bruschette Batería_de_níquel-litio Basílica_de_Ordona Brières-les-Scelles Barítono_heróico Chamlong_Srimuang Business_angels Benjamín_Villafane CONFESAL Cada_Día_(album) Beaumont_du-ventoux Búlgaras Carlos_Augusto_Alves_Santana Centro_internacional_de_arreglo_de_diferencias_relativas_a_inversiones Chailly_en_Biere Brent_Barry Campeonato_Intercontinental_de_Peso_Completo_de_la_IWRG Bartolomé_roman Batalla_de_los_Vosgos_(58_a_C_) Carácter_(biologia) Cereus_xanthocarpus Carvalhal_(Sertã) BU_825 Bun_bò_huế Carthamus_creticus Bourbon-Lancy Celulas_cebadas Cantón_de_Cerizay Carlos_Castillo_Quintero Castelnuovo_Scrivia Centro_para_la_Difusión_de_la_Música_Contemporanea Beguina B_Diez Banksia_lehmanniana Camptopus Batalla_de_San_Roque Bandera_de_alemania_oriental Basílica_de_Guadalupe,_Monterrey Branson,_MO Campanula_nicaeensis Cantón_de_Sankt-Gallen Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Rítmica_de_2011

html map