Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pedro_Martín_Zermeño Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_Relevo_4x100m_estilo_libre_masculino Mömbris Neatostema Potentilla_montenegrina Noah_Hathaway Orthoderella Norte_(álbum) Nautiloidea Phyllostachys_puberula_f_nigropunctata Mustelinae Pauta_de_lectura Parque_nacional_Zangezur Pakhtunkhwa Patan_(personaje) Policlínico_Jose_Martí_Perez Norma_Elia_Cantú Parto_pretermino Naucalpan Peliculas_de_vaqueros Nea_Salamis_Famagusta_FC P_47 Nositel-1 Paso_internacional_Cardenal_Samoré Orchis_commutata Philip_Burnett_Franklin_Agee Océano_de_Tethys ONAR Nu'u Peschiera_catharinensis Pentagonia_hybrida Polonia_(desambiguacion) Placido_Álvarez-Buylla_y_Lozana Peyrillac_et_Millac Nadine_Van_Der_Velde Placas_de_sonido Museo_Nacional_de_Arte_M_K_Čiurlionis Paises_en_vías_de_desarrollo_altamente_endeudados National_Book_Critics_Circle_Award Nave_AEG Oficial_Jenny Nemesoides Phase-Change_Dual Po_(hiragana) Partido_Socialdemocrata_de_Albania PDMU Pla_de_Palacio Pintura_minimalista Naturhouse_La_Rioja Portonovo Parpalló_Borrell North_Hartland_(Vermont) PEST Physurus_bicolor Plan_de_Estimulo_Economico_de_China

html map