Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Esferamundi_de_grecia Francisco_Nicolía_Jameson Estado_soberano Eufemia_de_Ross Fauxbourdon Eduardo_Vanó_Pastor Francisco_Narváez_Machón Escalas_musicales Felipe_Carlos_Sola Eugenio_de_Castro Eyaculación_masculina Formoso_(Goia) Ernesto_noboa Faro_de_Malaca Encomienda,_Puebla_de_Trives Ermita_de_San_Sebastián_(Carenas) Eduardo_Lopez_Albizu Formacion_Zapayal El_Tarra Eiraku_Tsūhō Fondo_pío_beneficial Festejos_del_día_después Festival_Sacro-Ritual_de_Riogordo Fantasmático Editions_de_l'Herne Enamorada_(película_de_1946) Francisco_brosa_y_casanobas Ejército_medieval_bulgaro Esparrago_amarguero Ernesto_Cortázar_Hernández Energy_PIA_Group Ficinia_canaliculata Erasto_Ensástiga_Santiago Ferrari_575M_Maranello Espuela_de_Gallo El_Rama Festival_de_la_Solidaridad_Latinoamericana Esgrima_espanola Estacion_Olavarria_(Roca) Euncet_Business_School Edward_Misselden El_nuevo_Herald Estadio_Luis_Tróccoli Escorpion_Veneno Fippataleyrodes_indica Feria_Artesanal Fantasia_impromptu Flatiron_Building Facundo_Argüello Festa_Major_de_Solsona Ford_Thunderbird Eupsittula_pertinax Evoh Fasmidos Ernest_et_Célestine

html map