Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

General_Paz_Juniors S.X.F. Rio_Irpin Gazpacho_viudo Roberto_bernardino_berrios_gainza Trichochrysea_sakishimana Municipio_José_Antonio_Paez_(Yaracuy_Venezuela) Friedheim,_Ernst Tylosaurus Gackle_(Dakota_del_Norte) Río_Allipen Inmaculada_Rodríguez-Piñero_Fernández Galium_palustre_subsp_debile Gastronomia_del_Sudeste_Asiatico Giusepe_Verdi Iglesia_de_Santiago_(La_Coruña) Unidad_de_Control_del_Espacio_Público Future_pop Giges_(mitología) Geinula_rugipennis Trichomycterus_transandianum Unión_montanesa_de_escobedo Upper_Peninsula_of_Michigan Municipalidad_de_Ozolnieku Friedrich_Karl_Lehmann Gafarillos Iglesia_de_san_juan_de_berga Republica_de_El_Salvador Rigny Rene_Cortazar_Sagarminaga Riello_(Teverga) Iglesia_de_San_Agustín_de_París Saberes_humanísticos Trinity_(Alabama) Trofim_Denisovich_Lysenko Roberto_Vidal_Bolano Fuerzas_Armadas_de_El_Salvador Rentonium_daldiniae George_Ovey Impuestos_de_panamá Garcia_II_Sanchez_(conde_de_Castilla) Garmin Gabriela_Cortés Ressaquinha Ria_de_la_Rabia Road_movie Ines_Echeverría_Bello Fresnay_l'Évêque Gilruth Unión_de_Mujeres_Antifascistas STS-120 Municipio_de_Pollard_(Arkansas) Inessa_Armand Unió_Deportiva_Cassà Gines_Alejandro_López_Gonzalez

html map