Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Megalognatha_granulicollis GolTV Rafael_Ramirez_Carreno Macondo_(balón) Ramon_Ramírez_Ceceña Proceso_de_cementación Loisel Raúl_Garcia_Zarate Mahā_Viṣṇú Problema_de_la_referencia Procuraduría_General_de_la_República_(Paraguay) Quizás_(canción_de_Toby_Love) Proedros Lysimachia_lutea Metazercon Miegev. Luma_cruckshanksii Propil_parahidroxibenzoato Mieszko_Bolesławowic Prígorodni Psylliodes_pallidicolor Mazda_Minagi_Concept Provincia_de_Cailloma María_Jesús_Alvarado_Rivera Marco_de_luigi Macrolinus_rotundifrons Microscopía_óptica MLdonkey Lobos_de_la_U_A_de_C._(Baloncesto) Maria_Galante Micropodabrus_ampliimpressus Microsoft_Virtual_Server Maria_del_Carmen_Franco_Polo Quevauvillers Línea_61 Premio_Orteig Micrurus_frontalis_frontalis Manuel_Antonio_Luna Goliath_(carro_de_combate) M_45 Margarita_zu_Schleswig_Holstein-Sonderburg-Glücksburg Propiedad_horizontal_(España) María_Conesa Lucha_territorial Raw_Sex_Pistols_Live Margarita_(cóctel) Los_apuros_de_Claudina Matrículas_automovilísticas_de_España Lucy_Katherine_Armitage_Chippindall London_lobsters Mangostino Raúl_Domínguez Microrhopala_inermis Maribel_y_la_extraña_familia Provincia_de_canarias

html map