Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cedar_(Kansas) Capac_Raymi CL_500 Birds_Landing Biotopo_protegido_Chocón_Machacas Berberidaceas Borgoña_(bebida) Carassius_cuvieri Brasse_Brännström C_Carwood_Lipton Cares_de_Mitilene Bob_Carol_Ted_y_Alice Centro_Excursionista_de_Cataluña Blasphemous_rumours/somebody Beaussac Bletia_lindenii Banlieues C.Tul. Bullet_(Vaud) Cenarruza_Puebla_de_Bolívar_(Vizcaya) Campo_Nohoch Campagne_les-Wardrecques Bowmansville_(Pensilvania) Carlos_Walter_Rojas Bárbaro_Rivas Bahía_de_Tampa Bugaba Brières_les_Scelles Bulbine_asphodeloides_var_monticola Barhaspatya Calahorra_de_boedo Bonifacio_José_María_Salvadores Cashtown-McKnightstown_(Pensilvania) Bandera_de_Malaga Cantón_de_Chef-Boutonne Bases_antarticas_de_Francia Blenheim_(Carolina_del_Sur) Bandera_de_la_IX_Region_de_la_Araucania Catedral_de_santa_Sofía_de_Nóvgorod Carlos_Gomez_Gavazzo Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1969 Campeonato_Europeo_de_Halterofilia_de_1994 Baronía_de_Torrellas Caine Cerro_de_Topo_Chico Blackduck_(Minnesota) Cañón_antitanque_Hotchkiss_25_mm Balerma Castillo_Matsue Bonaventura_Bassegoda_i_Amigo Challenger_de_Saransk Bélesta Changan_Airlines Bosmoreau_les_Mines Bettina_Soriat

html map