Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Birmingham_(Míchigan) Boton_dendritico Carnia Bullfrog Bruno_Taut Celtíbero Centro_Nacional_de_Energias_Renovables Año_1330 Candeal_blanco Belen_Ruiz_de_Gopegui Benedetto_Zaccaria Cacique_boyero Bergantin_Endurance Carretera_de_Nebraska_109 C_P_T Capitán_Montoya Caligrafía_latina Años_380 Bustantegua Boligrafos Años_1580 Castillo_de_San_Francisco_(Venezuela) Boonen Bandera_de_siero BBVA_Banco_Provincial Cervia_de_les_Garrigas Bibliothèque_Sainte-Geneviève Belgica_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_2010 Berrocalejo Busardo-negro_norteño Bosque_entre_los_Mundos Callisto Cayo_Casio_Longino_(fallecido_en_el_42_a_C_) Batalla_del_puente_del_Arcole Balta_Sanchez Bléiseres Banos_públicos Año_1427 Bocas_del_Toro_(corregimiento_de_Bocas_del_Toro) Carlton_Elmer_Purdy Bellon_I_de_Carcasona Calígula_(obra_de_teatro) Black_Mountain_College Burr_Ridge_(Illinois) Bosque_montano_de_los_Cárpatos Catalizador_Adkins Beaumont-sur-Sarthe Cesário_Verde Cathedral_Parkway-Calle_110_(línea_de_la_8_Avenida) Cantón_de_Montastruc_la-Conseillère Blood_(Espana) Cañardo_Lacasta Cagayan Caracter_biológico Channing_Frye

html map