Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Galinsoga_parviflora Gilliam_(Misuri) Trinitense Rudy_McDaniel Muscari_constrictum Republic_XF-91_Thunderceptor Twenty_Years_of_Jethro_Tull_Highlights Ribeira_do_Pombal Municipio_de_Anthony_(condado_de_Lycoming,_Pensilvania) Ingenieria_de_tráfico_(Telecomunicaciones) Tulipa_hafisii Sabas_Marin_y_Gonzalez Municipio_de_Hamilton_(condado_de_Warren,_Ohio) Upper_Fruitland_(Nuevo_México) Fórmula_BMW_ADAC Royal_Society_de_Londres Rio_Branco_Football_Club Galium_trifidum Río_Iregua Municipio_de_Blacklick_(condado_de_Cambria,_Pensilvania) Tres_días Robert_Dudley,_I_conde_de_Leicester Imelda_Staunton Unidades_de_energia Municipio_de_North_Randall_(condado_de_Thomas,_Kansas) Trofeo_Ramón_de_Carranza_2010 Fusiona G._A._C. Un_gancho_al_corazón Rio_leque Geografía_patologica Municipio_de_Omnia_(condado_de_Cowley,_Kansas) Ingenieria_forestal Municipio_de_Garfield_(condado_de_Polk,_Minnesota) Ingeniería_del_diseno Gliese_320 Municipio_de_Plum_Bayou_(Arkansas) República_autonoma Inbioluperus_flowersi Giò_Stajano Municipio_de_Clayton_(condado_de_Arenac,_Míchigan) Reino_Unido_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1992 Give_Me_Love_(Give_Me_Peace_on_Earth) Gilles_Grangier Uriangato_Gto Rio_Piasina Garabato_(gancho) Gabriel_Jaime_Gómez Gliese_577 Fútbol_Joven_de_Everton UNAN_León Municipio_de_Taloga_(condado_de_Morton,_Kansas) Gisela_Bolanos Repartidor Rosa_Garcia_Orellán

html map