Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Arte_Radiotelevisivo_Argentino Græsholm Anti_Dogmatikss Audouard Angelo_Roncalli Hamad_ibn_Thuwaini_de_Zanzíbar IBIR Güitío_coludo Anos_720_a_C Hemiodus_tocantinensis Moretel-de-Mailles Heimatschutz Misión_de_San_Ignacio_de_Kadakaaman Husseren-les-Châteaux Héctor_Núñez_(futbolista) INN Hiperinflación_en_Argentina Animales_de_Argentina Grupos_de_Acción_Popular As_246 Movimiento_ilirio Monocida_thoracica Huracán_Earl Hugo_Paredero Arthur_Antunes_Coimbra Atequiza Australohyliota Monte_Ventoux Gu_(álbum) Mision_Independiente Mimosa_leucocephala Arturo_Noriega_Pizano Mladić Hueste_de_Espana Anceaumeville Huelga_de_tranvías_de_Barcelona_de_1951 Andres_Valle Autodromo_Raul_Boesel Idioma_ibérico Mont_(Saona_y_Loira) Moralo_CP Hyperolius_punctulatus Gustavo_de_Maeztu Avenida_Lope_de_Vega Asia_Enso_Kai:_Live_in_Tokyo_1983 Andiperla_willinki Heliodoro_Rodríguez_González Montadito Mohand_al-Shehri Henry_D_Thoreau Arch._Neerl._Sci._Exact._Nat. Mission_Vao H.L.Spath Mont-Saint-Martin_(Isere) Heraclión

html map