Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Kasekrainer Joseph_Louis_François_Bertrand Jean-Baptiste_Edouard_Bornet Linda_Nochlin Lisunov_Li-2 La_bouteille_d'anis Joaquín_Díaz_Mena Jumilla_Club_de_Fútbol John_dahlback Juan_de_la_Cabada_Vera Johannes_Max_Proskauer Johann_Gunther_Bach_(1703_1756) Izquierdista_champán La_Chapelle_sur-Usson Justo_Santa_Maria_de_Oro Jardin_Botánico_Eloy_Valenzuela Juan_de_Echáuz_y_Velasco Kaypro Liga_Premier_armenia José_Ignacio_Fernández Lau_kata_kati La_Haye-Saint-Sylvestre Juan_Fernández_de_Alderete. Iván_Rodriguez_Ramallo La_Celle-Saint-Avant Lenguas_indoarias_norcentrales Junta_Municipal_del_Distrito_de_Moncloa-Aravaca Jackson_Gill Kuyuk Kirovsk Juegos_Olimpicos_de_Amsterdam Jardín_Botánico_de_Las_Tosquillas Liliana_Història_de_Babar_i_Viatge_a_la_lluna La_Fuentecilla J_J._Hickson Liga_de_Fútbol_de_la_Franja_de_Gaza José_Comas_i_Solá José_Darío_Uribe Juan_Catalina_(historiador) LPRadicals Lechuzon La_Serrota Ley_de_quorum_calificado Lilu Josefinos José_de_Albiñana Ivergny Laura_Elena_Cardozo Liparis_nyassana Into_Asylum Javier_Barrios_Amorín Lamprochernes_nodosus_nodosus La_Virgen_con_el_Niño_san_Juanito_y_un_ángel Ktorrent Les_Billanges

html map