Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Coryphanta_compacta Alfredo Amharico Altenburger_Ziegenkäse Dani_aquino Copa_del_Rey_Juvenil_de_Fútbol_2013 Diosma_lanceolata Dirk_Schlächter Daniel_"La_Tota"_Santillán Cro-magnon Cupaniopsis_anacardioides Detrás_del_telón Diggin'_in_the_Crates_Crew_(D_I_T_C_) Alexander_Baranov Desvelos_soñolientos DeLisle_(Misisipi) Alzamiento_de_la_Union_de_Cortes_Islamicas Dan_Clowes Crocodylus_novaeguineae Culhuacán_(estación) EPWA Deuda_pública_de_Estados_Unidos Courbouzon_(Jura) Dimitrios_Papanikolaou Cuón Diego_Laynez Amphicoma_brittoni Almagreira_(Pombal) Dos_de_Mayo Dianella_flabellata Ecsenius_gravieri Amblar Dinastia_carolingia Amaranthus_albus_var_pubescens Corona_Férrea Copa_Mundial_de_fútbol_2006 Cruz_de_guerra_1939-1945 Echium_cynoglossoides EBX1_-_CD_Singles_Box_Set_1 Dolichos_obtusifolius Cratipo_de_Atenas Cruet Dalene_Kurtis Edificio_Baxter Cuartilla_(volumen) Alì_(Italia) David_Teniers,_el_joven Dambovita_(río) Der_Gesellsschaft_Naturforschender_Freunde_zu_Berlin,_neue_Schriften Doomed_Queen_Anne DoubleSpace Dedos_hipocráticos Danza_Clasica Amor,_vuelve_a_mi Cortos_clásicos_de_Disney

html map